Marathon Zoniënwoud 

MARATHON ZONIËNWOUD

6km - 11km - 21km - 42km


Officiële webpagina van de Marathon Zoniënwoud te Hoeilaart (6 - 11 - 21 - 42km). Deze marathon maakt deel uit van Runners' lab Trailrun Series


Het decors voor Marathon Zoniënwoud op 16.04.2023 is het Zoniënwoud, 100% prachtige natuur vlak bij Brussel. Dit bosreservaat maakt bovendien deel uit van het Unesco-Werelderfgoed Oude en voorhistorische beukenbossen van de Karpaten en andere regio’s van Europa.


Er is keuze uit 6/11/21/42km. De start en finish gaan door aan het Kasteel van Groenendaal. Deze Marathon wordt georganiseerd in samenwerking met en ten voordele van het Agentschap voor Natuur en Bos.


INSCHRIJVINGSTARIEVEN 2022

Inschrijven kan enkel online en volgens onderstaande prijzentabel. Het loont dus om je snel in te schrijven! Zij die registeren voor 5 april krijgen een persoonlijk startnummer MET naam en voornaam erop toebedeeld.Early Bird

Basisprijs

Last Minute

6km

€12,00

€15,00

€17,00

11km

€14,40

€18,00

€20,00

21km

€20,00

€25,00

€27,00

42km

€39,20

€49,00

€55,00

* Inschrijvingsprijzen zijn exclusief verwerkingskosten van €1,00 +2,5% ex BTW

INSCHRIJVEN TER PLAATSE 

Het is mogelijk om je ter plaatse de dag zelf in te schrijven.

GROEPSINSCHRIJVINGEN BEDRIJVEN 

Wil jij graag met jouw bedrijf deelnemen aan dit event? Dat kan! Via de online inschrijvingsmodule maak je een groep  aan. De groepsverantwoordelijke staat in voor de betaling van de volledige groep. Je betaalt per deelnemer het normale tarief.
Eens de groep is aangemaakt, kan je zelf mensen toevoegen of uitnodigen. De groep moet uiterlijk afgesloten en betaald zijn 3 weken voor het event. Na deze datum zijn er geen annuleringen meer mogelijk. Vraag hier toegang tot de groepsinschrijving module aan. Opgelet enkel voor bedrijven met min 10 deelnemers !

Ben je met MINDER DAN 10 en/of ben je GEEN BEDRIJF en wil je toch samen inschrijven? Dat kan, je kan een onbeperkt aantal personen gelijktijdig in 1 order afhandelen.
 

ORGANISATIE

Dit event wordt georganiseerd door Sport Events, een bedrijf uit La Roche en Ardenne dat jaarlijks meer dan 40 verschillende evenementen organiseert. De rode draad doorheen al onze events is het offroad gebeuren, de natuur en het bos. We zijn Actief in Cycling, Triathlon, Trailrunning, Adventure Raids en Walking. Vele van onze events zijn al aan de 10de editie toe.


vanaf €15,00
Organisator: Sportevents
Inschrijvingen mogelijk tem 05-04-2023.

Parcours 2022

Met start en aankomst aan het Kasteel van Groenendaal, kan het bijna niet idyllischer. Een parcours dat offroad start met een minimum aan asfalt kan de lopers enkel bekoren. Dit alles op een steenworp van Brussel! Kom het Zoniënwoud verkennen over vier verschillende afstanden voor de Marathon Zoniënwoud.

Voor de exacte locaties van de bevoorrading, hoogteprofielen en het parcours verwijzen we naar ons event op Trace de Trail. 


 • Marathon Zoniënwoud 6km - 137m+

  • Start- en finishlocatie: Kasteel van Groenendaal, Duboislaan 1 - 1560 Hoeilaart
  • Eindbevoorrading
  • Respecteer te allen tijde de opgelegde richtlijnen opgelegd door de Belgische overheid!


 • Marathon Zoniënwoud 11km - 220m+

  • Start- en finishlocatie: Kasteel van Groenendaal, Duboislaan 1 - 1560 Hoeilaart
  • Eindbevoorrading
  • Respecteer te allen tijde de opgelegde richtlijnen opgelegd door de Belgische overheid!


 • Marathon Zoniënwoud 21km - 410m+

  • Start- en finishlocatie: Kasteel van Groenendaal, Duboislaan 1 - 1560 Hoeilaart
  • 1 bevoorrading + eindbevoorrading.
  • Respecteer te allen tijde de opgelegde richtlijnen opgelegd door de Belgische overheid!


 • Marathon Zoniënwoud 42km - 498m+

  • Start- en finishlocatie: Kasteel van Groenendaal, Duboislaan 1 - 1560 Hoeilaart
  • 3 bevoorradingen + eindbevoorrading.
  • Respecteer te allen tijde de opgelegde richtlijnen opgelegd door de Belgische overheid!Praktische informatie 2022


 • Adres - Bereikbaarheid - Parking

  Start en finish aan het kasteel van Groenendaal
  Adres: Duboislaan 1, 1560 Hoeilaart. 
  Parkeerplaatsen zijn zeer beperkt

  Er is een parking voorzien met een beperkt aantal plaatsen aan het "station van Groenendaal" en aan het "Arboretum". Vanaf aan het station wordt de route aangeduid tot aan de start (te voet)

  We raden het openbaar vervoer tot aan het station van Groenendaal of co-driven.

 • Dagindeling - Uurschema

  08.00 - 11.30 : Opening secretariaat en afhalen startnummers

  09.00 : Start Marathon Zonïenwoud 42km
  10.00 : Start Marathon Zonienwoud 21km
  11.00 : Start Marathon Zonienwoud 11km
  11.30 : Start Marathon Zonienwoud 6km

  17.00 : Einde event - Tijdslimiet

  De verschillende podia worden binnen de 15 minuten na de finish van de 3de finisher op de die afstand gehouden.
 • Afhalen borstnummer en T-shirt

  Borstnummers worden vooraf niet opgestuurd en kunnen enkel afgehaald worden op het wedstrijdsecretariaat op de dag van de wedstrijd. Je krijgt je nummer bij vermelding van je startnummer en hoeft verder niets mee te brengen.
  Je startnummer krijg je enkele dagen voor het event gemaild en je kan deze ook bekijken op de deelnemerslijst die gelijktijdig met de mailing online komt.

  De eventuele extra’s die je bestelde (zoals een T-shirt of eco-cup) krijg je samen met je startnummer mee. Het is mogelijk om borstnummers van familie en/of vrienden af te halen. Eventuele last minute veranderingen van afstand dien je te melden aan het secretariaat.
  Zie ‘Dagindeling – Uurschema voor de openingsuren van het wedstrijdsecretariaat.

 • Wisselen van naam, afstand en/of annuleren

  Het wisselen van afstand, een T-shirt bijkopen, je gegevens aanpassen en zelfs annuleren kan ENKEL EN ALLEEN gebeuren via je SQM Time account. Je doet dit dus helemaal zelf!

  Nadat je bent ingelogd, zoek je de desbetreffende order op en verander je de gegevens. Indien jouw nieuwe gegevens resulteren in een lagere kostprijs, wordt jouw account gecrediteerd en kan je dat bedrag gebruiken voor een volgende inschrijving. Indien jouw nieuwe gegevens leiden tot een hogere inschrijvingsprijs dien je dat bedrag nog bij te betalen om de verandering te vervolledigen.

  Indien je wenst te annuleren, wordt jouw account gecrediteerd conform onze annulatie voorwaarden. Dit bedrag kan je dan later besteden aan een andere inschrijving.

  Opgelet: Lees de voorwaarden van de organisator goed na om te weten tot wanneer je al dan niet kunt annuleren.

 • Douches - Kleedkamers - Bewaring sporttassen

  Er zijn geen douches voorzien voor dit event.

  Kleedkamers zijn op dit event niet aanwezig.

  Je kan je sporttas afgeven aan de stand ‘bewaring sporttassen’.
  Let er op dat je een goed sluitende tas meebrengt want losse stukken of openstaande tassen worden niet aanvaard.
  Je tas krijgt een nummer, dat ook genoteerd wordt op je borstnummer. Zonder borstnummer krijg je je tas niet terug!

 • Ongevallenverzekering

  Standaard ben je via de organisatie NIET verzekerd voor lichamelijke letsels tijdens de wedstrijd. Je kan er wel voor kiezen om bij je inschrijving een verzekering via de organisator af te sluiten. Dit is een extra betalende optie.

 • Goede doel Agentschap Natuur en Bos

  De organisatie steunt het goede doel Agentschap Natuur & Bos (ANB)). ANB werkt elke dag aan het behoud, de bescherming en de ontwikkeling van natuur. Het agentschap staat in voor het beleid, het duurzaam beheren en het versterken van natuur samen met alle partners.

  Bij je inschrijving kun je een donatie voor het Agentschap Natuur en Bos doen.

 • Fotoservice

  Een foto selectie kan je enkele dagen na het event terugvinden op onze Facebook pagina. Deze kan iedereen bekijken, ook diegene die GEEN facebook account hebben.

 • Organisatie

  De organisatie is in handen van Sportevents, bvba.

  Dit event maakt deel uit van de Runners' Lab NaturaRunseries.

 • Materiaal

  Nog op zoek naar nieuwe schoenen of andere loop benodigdheden? 

  Bij Runners' lab helpen ze je graag in 1 van hun 5 winkels in Gent, Zaventem, Zwijndrecht, Paal-Beringen of Antwerpen aan het allerbeste materiaal om optimaal te presteren.

  Geen tijd om naar de winkel te gaan. Geen probleem, ze hebben ook een online shop !Wedstrijd informatie


 • Startprocedure

  Er is voor elke afstand een gezamenlijke start onder de startboog. Om opstoppingen op het parcours te voorkomen starten jullie druppelsgewijs via een smalle startstrook (“rolling start”).
  Je tijd begint pas te lopen van zodra je over de startlijn loopt.

  De klassementen worden echter wel opgemaakt aan de hand van de feitelijke finishtijd en NIET op basis van de nettotijden. 

  Indien je de dag zelf beslist om een andere afstand te lopen, dien je dit op voorhand aan het secretariaat te melden.

 • Tijdslimieten

  We verwachten iedereen terug aan de finish voor 17.00. • Tijdsregistratie / Live coverage

  Aan de achterzijde van je borstnummer kleven er 1 of 2 timing chip(s). Plooi de chip(s) niet en zorg ervoor dat je je startnummer boven je kleding op buik of borst draagt. De chips zorgen ervoor dat je (tussen)tijden geregistreerd worden wanneer je een controlepunt passeert.

  Controlepunten liggen verspreid over het parcours, meestal aan de bevoorrading. Sommige controlepunten piepen als je er door loopt, maar niet allemaal. Geen paniek dus als je niets hoort, je zal toch geregistreerd worden.

  Alle tussentijden en eindtijd van alle deelnemers kan je online live volgen op de website van Raceresult door te klikken op de “live coverage” balk die zichtbaar bovenaan deze website komt tijdens het event. Via deze live coverage kunnen supporters ter plaatse via hun smartphone de progressie van hun favoriete lopers volgen. De fans thuis kunnen uiteraard ook alles op de voet volgen.

  Er zijn zelfs deelnemers die tijdens de wedstrijd graag even kijken in hoeveelste positie ze zich bevinden en hoeveel tijd hun maatje voor- of achterop ligt! 

 • Podium / Prijsuitreiking

  De (natura)prijzen worden uitgereikt tijdens een podiumceremonie in de nabijheid van de finish.

  Het exacte uur wordt op de dag zelf beslist en meegedeeld door de speaker of de race director. De podia worden ongeveer 15min na aankomst van de 3de finisher gehouden.

  Er zijn geen aparte prijzen per leeftijdscategorie, enkel overall voor dames en heren.

  Indien men niet aanwezig is, worden de prijzen helaas niet nagestuurd.

 • Bevoorradingen / Geen plastic bekers / Persoonlijke dropbag

  BEVOORRADINGEN

  Er zijn bevoorradingen onderweg en aan de finish met drank en snacks.  De bevoorrading heeft standaard water, zoute snacks, cake, snoep, …
  Opgelet! Aan de verzorgingsposten zijn geen plastic bekers, je moet dus zelf een drinkbeker of –fles meebrengen.

  GEEN PLASTIC WEGWERPBEKERS !

  Uit respect voor het milieu voorzien wij geen plastic wegwerp bekers. Je moet dus zelf een drinkbeker of –fles meebrengen. Dit geldt voor de bevoorradingen onderweg alsook aan de finish. We hebben handige eco-cups, dat zijn herbruikbare drinkbekers die je kan opplooien, aan te kopen bij je online inschrijving en/of te koop aan het secretariaat voor 3 euro.

Media


 • Marathon Zoniënwoud 2022

  Om de foto's in groter formaat te bekijken verwijzen we naar het album op Facebook (ook te bekijken door diegene die geen Facebook account hebben) en/of de event pagina van Sportograf. Daar kan je ook jouw persoonlijke foto's bekijken / aan kopen.


  • Naturarun Hoeilaart 2021

   Je kan de foto's na de race bekijken op deze pagina of op facebook.


   • Naturarun Hoeilaart 2020

    In 2020 heeft de NaturaRun Hoeilaart niet plaatsgevonden.

    U kan de foto's van de editie 2019 bekijken op deze pagina of op facebook.


    • Naturarun Hoeilaart 2019

     Je kan de foto's na de race bekijken op deze pagina of op facebook.


     • Naturarun Hoeilaart 2018

      Je kan de foto's na de race bekijken op deze pagina of op facebook.


      Resultaten Marathon Zoniënwoud


      • 2021

       Klik hier voor de resultaten van 2021.

      • 2020

       In 2020 heeft de NaturaRun Hoeilaart niet plaatsgevonden.

      • 2019

       Klik hier voor de resultaten van 2019.

      • 2018

       Klik hier voor de resultaten van 2018.

      Marathon Zoniënwoud F.A.Q. 's


      • Wat is het verschil tussen een Trailrun en een NaturaRun?

       Bij trailruns ligt de nadruk op avontuur. De routes zijn bijna volledig off-road en gaan over uitdagende paden. Hellingen kunnen erg steil zijn, soms moet je door een rivier, sommige stukken bestaan uit glibberige rotsblokken. Voor deze wedstrijden is wat lef en ervaring nodig.

       Naturaruns zijn de ‘light’ versie van trailruns. Ze spelen zich af in prachtige natuurlandschappen maar zijn minder technisch. Naturaruns gaan over bospaden of door velden en zijn toegankelijk voor lopers van elk niveau.

       Opgelet - onze moeilijke naturaruns kunnen eigenlijk net zo goed Trailruns worden genoemd... en vice versa...!

      • Zijn honden en/of stokken toegelaten?

       Honden zijn niet toegestaan.

       Wandelstokken zijn toegelaten maar in principe niet nodig.

      • Kunnen of mogen we deze NaturaRun ook wandelen?


       Tijdens dit event kan je niet deelnemen al wandelend.

       Ben je benieuwd naar onze wandelingen? Klik op de knop hieronder!

       Walking Events

      • Ik kan door omstandigheden niet deelnemen. Wat moet ik doen?

       Het wisselen van afstand, een T-shirt bijkopen, je gegevens aanpassen en zelfs annuleren kan ENKEL EN ALLEEN gebeuren via je SQM Time account. Je doet dit dus helemaal zelf!

       Nadat je bent ingelogd, zoek je de desbetreffende order op en verander je de gegevens. Indien jouw nieuwe gegevens resulteren in een lagere kostprijs, wordt jouw account gecrediteerd en kan je dat bedrag gebruiken voor een volgende inschrijving. Indien jouw nieuwe gegevens leiden tot een hogere inschrijvingsprijs dien je dat bedrag nog bij te betalen om de verandering te vervolledigen.

       Indien je wenst te annuleren, wordt jouw account gecrediteerd conform onze annulatie voorwaarden. Dit bedrag kan je dan later besteden aan een andere inschrijving.

       Opgelet: Lees de voorwaarden van de organisator goed na om te weten tot wanneer je al dan niet kunt annuleren.

      • Doe gratis mee door jouw vrienden uit te nodigen / uit te dagen!

       Sporten, bewegen en actief bezig zijn is leuker met vrienden en zeker als jij daarvoor wordt beloond met een leuke korting. Klik op de blauwe knop (naast de groene inschrijfknop) «doe gratis mee» en stuur je vrienden jouw persoonlijke link door. Als iemand zich inschrijft via deze link, krijg jij credits op je account ter waarde van 5% van het bedrag dat je vriend betaalt. Met deze credits kan je dan inschrijven voor een volgende wedstrijd. Hoe meer mensen je uitnodigt, hoe meer je kan sparen!


      • Doe gratis mee door onze CREW te vervoegen!


       We zijn steeds op zoek naar leuke, gemotiveerde mensen die een handje willen komen toesteken. Secretariaat, parcoursen checken, pijlen weghalen, bevoorradingen doen,… zijn maar enkele van de mogelijke taken.

       Je kan je individueel of als vereniging/sportclub aanmelden. Je kan éénmalig komen helpen op 1 bepaald event of je kan solliciteren om bij onze vaste crew/team te komen. Bekijk snel de voorwaarden en voordelen.

       Bekijk hieronder de verschillende mogelijkheden


       • 1. INDIVIDUELE MEDEWERKER ÉÉNMALIG

       • 2. INDIVIDUELE MEDEWERKER CREW / TEAM (min 5x/jaar)

       • 3. GEMOTIVEERDE (SPORT)CLUBS

      • Heb ik specifieke Trail schoenen nodig voor dit event?

       Trailschoenen zijn steeds aan te raden wanneer je offroad loopt. Ze bieden meer stabiliteit op oneffen terrein en voorkomen dat je je enkel zou omslaan over een boomwortel, steen, ... . Bovendien heb je in steile klimmen of technische afdalingen grip nodig.

       De trailschoenen van SCOTT bieden verschillende modellen aan met een terrein specifiek profiel.

       Gewoonweg DE beste trailschoenen. 

      • Waarom moet ik een verplichte bijdrage doen aan ANB?

       Het Agentschap Natuur en Bos geeft ons de mogelijkheden om in de natuur te lopen. Door een bijdrage te leveren aan het ANB dragen we ons steentje bij om de natuur te onderhouden, uit te breiden of om bomen, planten, struikgewassen en bloemen te planten.

       Alle donaties gaat integraal naar het betrokken gebied en de boswachters gaan deze fondsen zo goed mogelijk besteden opdat we nog lang kunnen genieten van de prachtige natuur.

      • Wat zijn UTMB/ITRA punten en hoe kan ik deze bekomen?

       UTMB®-punten zijn vereist indien u wenst deel te nemen aan de loting om deel te nemen aan één van de trailevents van de beroemdste en bekendste trailrun ter wereld: De ultra Trail du Mont Blanc.
       ITRA-punten worden door sommige organisatoren vereist om aan hun event deel te nemen. Op die manier wordt reeds een selectie gemaakt door de betreffende organisator en kan u bijvoorbeeld niet zomaar deelnemen aan een 160km in de bergen.

       De organisator verwerkt de resultaten na het event en codeert deze bij ITRA. Wanneer dit gedaan is, verwerkt ITRA de resultaten om bijgevolg de punten toe te kennen. De punten staan vast en worden steeds voor het event aangekondigd.
       Opgelet: Voor kwalificatie aan de UTMB® heb je UMTB punten nodig en GEEN ITRA punten!

       Website International Trailrunning Association : ITRA

      Laatste Nieuws / Artikels

      Filter :